Våre historier:

Edelgris fra Vega

Et resultat av samspillet mellom menneske og natur over lang tid


Dyr

Gris

Rase

Edelgris

Sted

Vega

Spesialitet

Fôr med tang fra Helgelandskysten

Kort fortalt

Vegagris er et bærekraftig svinekonsept fra Nord-Norge. 11 dedikerte produsenter fôrer grisen med tang fra områder på Helgelandskysten – etter gammel tradisjon.

Produksjonssted

Nortura Målselv

Merker

Nyt Norge

Foto: Shutterstocks

Foto: Shutterstocks

Dedikerte bønder

I samarbeid med 11 dedikerte og entusiastiske bønder og anlegget på Målselv har vi utviklet konseptet Gilde Vegagris til Rema 1000.

Bøndene på Vega er blant de beste i Nord-Norge og har vunnet flere priser for gode produksjonsresultater. Det unike samarbeidsmiljøet er avgjørende for suksessen. Vegabøndene legger stor vekt på riktig kraftfôr og rett mengde til rett tid. For å gjøre Vegagrisen enda mer unik har vi tatt fram en gammel tradisjon, fôr med tang.

Tang og tare har fra gammelt av vært en viktig del av kystbondens fôrgrunnlag. Etter lange vintre kunne det ofte være knapt om fôret langs karrige kystlandskap. Da var løsningen å slippe dyra i fjøra, slik at de kunne ta til seg viktige næringsstoffer fra havets vekster. Tang og tare har derfor en lang tradisjon langs den nord-norske kysten som en sikkerhet for husdyras ve og vel.

Unik beliggenhet

Vega er med sine 1200 innbyggere den kommunen i Nord-Norge som produserer mest svinekjøtt.

Vegaøyene består av utallige øyer med et unikt fugleliv og har oppnådd verdensarvstatus på Unescos liste. Dette er i seg selv en sterk driver for et tydelig konsept.

Vegagrisen transporteres med båt til fastlandet og slaktes på Bjerka. Produseres og pakkes i Målselv.

Vegagrisen er opprinnelige Edelgris som gir ekstra mørt, saftig og smaksrikt kjøtt.

Henriette B. Eriksen

Henriette B. Eriksen

Henriette B. Eriksen

Jeg jobber med storfe og vilt. Kontakt med meg gjerne dersom du har en ídé til en spennende storfeserie eller et viltprodukt, som du ønsker å dele med norske forbrukere.

Lukk Kontakt Henriette

«Jeg stortrives som svineprodusent og en av hovedgrunnene til det er det gode miljøet på Vega»

– Bente Børsheim, svineprodusent

Produkter

11 Gilde Edelgris fra Vega produkter ble lansert i februar 2017 i Rema sine butikker i Nord-Norge.

Sortimentet består i dag av indre- og nakkefilet, bøkerøkte koteletter, koteletter og nakkekoteletter, tørrhengt og bøkerøkt bacon, hverdagsbiff og surret skinkestek, bøkerøkte og kokte svineknoker og lettsaltet, rå skinkeknoker og bøkerøkte kjøttpølser.