Våre historier:

Santa Kristina

"Skinkegris" fra to gårder ved Mjøsa


Dyr

Gris

Rase

50% landsvin, 25% Yorkshire og 25% Duroc

Sted

Stange og Nes ved Mjøsa

Spesialitet

Spesialfôr tilsatt bergmynte

Kort fortalt

Santa Kristina er norsk spekeskinke av beste kvalitet, inspirert av sydeuropeisk spekemattradisjon.

Produksjonssted

Nortura Tynset

Merker

Nyt NorgeSpesialitet Unik Smak

Santa Kristina langtidsmodnet spekeskinke fra Gilde

For å få frem en skinke av rett kvalitet benyttes en type gris med mer fettmarmorering i kjøttet, riktig spekk-kvalitet og tykkelse. Grisene fôres med eget spesialfôr som er tilsatt bergmynte (oregano) og har en høyere slaktevekt enn vanlig gris.

Skinkedestinasjonen Tynset

Foredlingen av Santa Kristina spekeskinke foregår på Nortura Tynset i Hedemark. Her tas skinkene godt vare på. De masseres, saltes, modnes og tørkes i minimum 24 måneder. Vekt, salting, temperatur, lufttørking og tid styres slik at skinkene utvikler sin unike karakter, med en fyldig aroma og en rund smak. Den tørre fjelluften på Tynset er optimal for langtidsmodning av skinker og mange kaller Tynset for landets skinkehovedstad.


" Å produsere Santa Kristinagris, gjør meg ydmyk og stolt. Dette er kvalitetsmat!"

– Per-Eivind Ellingsen, Skjelve Vestre gård

Kun to gårder rundt Mjøsområdet får produsere skinken, og det under meget strenge kriterier. Grisene fôres med et spesialfôr, som sikrer at fettet i skinkene holder seg under lagring og modning.

Henriette B. Eriksen

Henriette B. Eriksen

Henriette B. Eriksen

Jeg jobber med storfe og vilt. Kontakt med meg gjerne dersom du har en ídé til en spennende storfeserie eller et viltprodukt, som du ønsker å dele med norske forbrukere.

Lukk Kontakt Henriette

Massering

Modning

"Jeg gjør alt jeg kan bidra med for at Santa Kristina skal konkurrere med det beste av Serrano og Parma skinker"

– Sverre Lang-Ree, Bøverstad gård

Santa Kristina spekeskinke fra Gilde, langtidsmodnet i 24 måneder

Santa Kristina spekeskinke fra Gilde, langtidsmodnet i 24 måneder